Denne gjengen klarte det «umulige»

Du tror kanskje Haugesund fortsatt står uten seier i en norsk cupfinale? Glem det. I år er det 50 år siden juniorene i Vard slo Rosenborg 2-1 i cupfinalen foran 6.500 galne fans på Haugesund Stadion.

Ingen juniorfinale har samlet så mye folk. Og det er vel kanskje ikke så rart, når du ser på hvilke navn som spilte for de røde og blå denne regntunge oktoberdagen i 1972. Arne Larsen Økland, Rune Ottesen, Åge Risanger og Kolbein Oddenes har alle spilt med det norske flagget på brystet, og var foregangsfigurene på et lag som var uslåelig på juniornivå. Ikke bare vant de NM-gull. De tok Norway Cup-trofeet  i  samme slengen.

Tre år senere var alle fire, pluss Helge Hustvedt og Rolf Kvalavåg, sentrale aktører i «Super-Vard», som kom til cupfinalen og rykket opp i eliteserien høsten 1975. Geir Østebøvik og Ernst Fosen spilte også mange kamper i denne perioden, og var med i troppen til finalen på Ullevål.  

Tvilte

Edvard «Eddie» Sternhoff, tidligere sportsredaktør i Haugesunds Avis, var trener for den talentfulle gjengen. Han minnes cupfinalen med glede, men var lenge i tvil om NFF ville legge en slik viktig kamp til «lille» Haugesund.

– Jeg snakket mye med sjefen sjøl, Nicken Johannessen, og han var redd glansen ville bli tatt bort fra finalen om den ble lagt utenom de store byene.

– Men da jeg ringte ham etter omkampen i seminfinalen mot Frigg, og sa at vi hadde vunnet 7-1 og at over 3500 hadde vært på kamp på Haugesund Stadion, da gav han seg, humrer Eddie Sternhoff.

Smadret

Unguttene fra Vard smadret publikumsrekorden det året og dro i land en fullt fortjent finaleseier mot meritterte Rosenborg.

Trønderne tok ledelsen, men Rune Ottesen og Åge Risanger sørget for at pokalen ble værende i Haugesund. 

Kampen markerte slutten på et eventyrlig år for Vard-juniorene. Laget vant 30 av 33 kamper, spilte to uavgjort og tapte kun en gang. 166 ganger havnet ballen i motstanderens mål, og lille, store Åge Risanger sto alene bak 40 av scoringene, ti mer enn spisskollega Trond Grønås.

Hovedbilde

← En hel surrealistisk Farmen-opplevelse

2022 Vard-Ullern 063 (1)

Sesongoppsummering A-laget 2022 →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring