Ja-mann med dype Vard-røtter

Bjørn Helge Aass er en klassisk Vard-gutt. Fra Skjold

Vi har benket oss i peisestuen på Vardhuset. Fra bildegalleriet på den østre veggen kikker Bjørn Helges oldefar på oss. Godtfred Bjelland var en av de unge som stiftet klubben, og var Vard-spiller i mange år for rundt hundre år siden. For ikke fullt så lenge siden spilte sønnen Helge Aass en mengde A-kamper i den røde drakten. Senere fulgte Torbjørn, Bjørn Helges far. Ikke så lang rekke A-kamper, men han har da å skryte av: Torbjørn Aass spilte på Stadion da selveste Kevin Keegan var på motstanderlaget Hamburger Sportverein. Så joda, Bjørn Helge Aass har sin familietradisjon i Vard.

Selv skryter han ikke av kamper i Vard-drakt.

Jeg har flere kamper på benken enn på høyre midtbane

Sier han som vokste opp i Skjold og spilte sin fotball i Skjoldar.

Jenter på trening: Det er ikke lenger tynt på jentesiden i Vard. Her er trener Bjørn Helge Aass og J6-laget.

Fotballpappa

Ute er det høstmørkt og vått. Spillerne har dratt hjem, også Bjørn Helges datter Malin. Ungene vet bedre enn å sitte på med faren til Vardhuset. Han er jo ikke klar til å dra hjem rett etter kamp eller trening. Det går alltid an å se mer fotball, og dessuten skal han snakke med andre Vard-trenere eller -spillere.

Bjørn Helge Aass er leder for barne- og ungdomsutvalget i Vard. Dessuten trener for J13-laget, som datteren Malin er en del av, og G10-laget der sønnen Magnus spiller. Ja, og så er han involvert i det andre J13-laget, for de er mange jenter i Vard nå. Aass-familiens yngste, Ingrid (6) er også blant dem.

– Jeg er her som fotballpappa, det var sånn det startet, forteller han. Det måtte ikke bli fotball, for han er opptatt av at ungene må få finne noe de liker å holde på med. Tror alle barnetrenere har sett spillere som er på treningene mest fordi foreldrene vil, og som helt sikkert ville hatt det kjekkere i en hobby uten fotballsko.

Frivilligheten

Siden starten for sju år siden har han fått mange flere oppgaver. Dels fordi han er typen som sier ja, dels fordi han synes han ble så godt mottatt i Vard. Roser Rune Lothe, Jørn Lilleng, Kjell Sture Jensen og de andre han traff da han var ny.

-Det ene tok det andre, og når ting er kjekt, gir det energi og overskudd. Jeg synes det er fint å bidra til frivilligheten som idrettslag er avhengig av. Forskning viser at utviklingen har gått i retning av at færre er med, og de som er med, gjør mer. Håper flere vil oppdage at det er gøy å bidra, sier Aass.

Han sender en varm takk til Marita på hjemmebane, som ikke protesterer på hans mange lange fotballdager. Hun er blitt med, hun også, i hvert fall på Stadion. Hele flokken har sesongkort og koser seg med FKHs eliteseriekamper. Fotball er så visst sosialt.

Nora Viestad fra J2016 var med under jentedagen i Vardhallen. Det var naturligvis også Bjørn Helge Aass, Vards barne- og ungdomsleder er trener for to jentelag og ett guttelag.

Lov å feile

Som leder for barne- og ungdomsutvalget i Vard står han stødig i klubbens fotballfilosofi. Det skal spilles i Vard, ikke sparkes. De unge skal bli trygge med ballen langs bakken; det er flott å prøve, ikke farlig å feile. Prestasjoner og utvikling er det viktige for trener Aass, ikke om J13-laget vant eller tapte. Men naturligvis er det gøy å vinne 6-2, som de gjorde denne kvelden, spillerne synes jo det.

– Det er lett å bli resultatorientert, men det er viktig å se hva vi holder på med. Utviklingen vi jobber mot. Vi har hatt noen saker tidligere der trenere og foreldre har blitt fristet til elitetenkning, men nå synes jeg det går fint. Det vil alltid være noen misfornøyde, sier Aass, som er overbevist om at mottoet «flest mulig lengst mulig» kan etterleves.

Vi blir en liten og tynn fotballklubb hvis vi lar elitestyring ta over.

Tut og kjør

-Der jeg trives, blir jeg, sier Bjørn Helge Aas. 42-åringen dro ut for å studere, til Bø og Molde, men visste hele tiden at han skulle til Haugesund etterpå. Nå har systemutvikleren jobbet i Appex i elleve år, mens det altså er blitt sju år i Vard.

I barne- og ungdomsutvalget har Aass med en håndfull andre frivillige, og fra administrasjonen bidrar Line Skeie Pedersen som ansvarlig for jentefotball, og utviklingssjef Jonas Solbakken.

Bjørn Helge Aass fotballhjerte har plass til mer enn Vard-filosofi. Han elsker Championship-fotballens tut og kjør. I hvert fall hvis Blackburn spiller. 42-åringen fant sitt britiske favorittlag som guttunge, den gang de blå-hvite var gode og hadde sterke norske innslag som Lars Bohinen, Henning Berg og Egil Østenstad. Ja-mannen Bjørn Helge har en rolle i den norske supporterklubben også, han er mannen bak nettsiden.

Sirkusdirektør

At handling følger ord, er viktig for Bjørn Helge Aass. Han lytter gjerne til mange meninger, men er opptatt av at klubben har en samlet holdning i utviklingsarbeidet.

Bjørn Helge er ikke blant dem som roper og skriker, han tenker før han snakker og stikker seg ikke fram. Men som trener har han lært et triks. Sprudlende Kjell Sture Jensen lærte ham at det kan være lurt å gå inn i en rolle når man er trener.

– Når jeg er «på» som trener, er jeg litt sirkusdirektør, sier han som har erfart at jenter gjerne må «fyres opp» litt, mens gutter må dempes. Jentespillerne kan også være i overkant pliktoppfyllende og ha godt av å oftere prøve på nye ting selv om en risikerer å feile. Rett og slett gi litt mer blaffen og heller tørre å utfordre seg selv i større grad, mener han.

Som BU-leder er han opptatt av lange linjer, tenker på at Vard må ha god kvalitet på trenersiden for å få beholde spillerne, både i bredde og for å utvikle egne A-spillere. At de skal klare målet om å få inn 40 nye gutter og 20 jenter hvert år, og ta vare på alle som en. Hvordan jobbe mot ambisiøse mål og samtidig ta vare på bredden, det er en utfordring som trigger. Mange mener mye. For Bjørn Helge Aass betyr det mye at det ikke bare blir prat.

– Handling må følge ord, sier han.

elias,raymond og petter-klippet

← Nyter livet i nord

Hovedbilde

En hel surrealistisk Farmen-opplevelse →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring