Sesongoppsummering A-laget 2022

Sesongen 2022 ble en sesong med opp- og nedturer for a-laget. Dessverre litt flere nedturer enn ønsket, men til slutt ble ny kontrakt i PostNord-ligaen sikret i siste serierunde

Før sesongen hadde vi nok en gang mistet gode spillere til klubber høyere i det norske fotballhierarkiet. Thomas Kinn gikk til Mjøndalen, Erling Flotve Myklebust ble hentet til Åsane. Begge to særdeles viktige spillere som hadde gjort seg fortjent til å ta steget opp en divisjon. I tillegg forsvant Jo Stålesen tilbake til sørfylket. Han signerte for divisjonsrivalen Egersund. Inn kom to spillere fra nabolandet vårt i øst. Jose Bonilla og Erik Granat var begge to spillere som kom med gode skussmål, og erfaring fra høyere nivået. Dessverre slo ingen av dem helt til, og slik er fotballivet av og til. Noen spillere treffer du på, andre ikke. Maciej Raniowski kom inn som keeper fra Florø. Ved hans hjelp kom også AdamDoboz inn fra Polen.

Sesongforberedelsene i år ble krydret med treningsleir i Tyrkia. Etter flere år uten treningsleir klarte vi endelig å få det til igjen. Vinterferien ble derfor tilbragt i Side i Tyrkia, et område Vard har vært på treningsleir før. Gode treningsforhold, godt sosialt samhold, ispedd en egen Tyrkia Open-konkurranse, la egentlig et flott grunnlag for at sesongen 2022 skulle bli bra.

Lørdag 9. april startet sesongen med en tøff bortekamp mot Strømmen. De var nedrykket fra

Obosligaen, og hadde ambisjoner om opprykk på første forsøk. Derfor var det utrolig deilig å dra fra Østlandet med en 1-0 seier. Det var fullt fortjent. Både Stian Barane og Andreas Endresen hadde muligheten til å gjøre seieren større, men heldigvis holdt det med scoringen fra Roy Miljeteig. 3 poeng på en vanskelig bortebane i boks, stemningen var i taket etter kampslutt.

Første hjemmekamp ble en tøffere batalje. Moss, anført av Thomas Myhre, satset stort for å gjenreise den gamle storklubben. Med vår gamle spiller, Philip Koko, i troppen, ble de for sterke på eget gress.

Etter det fulgte det kamper mot Øygarden (som senere gikk konkurs), og Horten. Det ble et tap og en seier. Fremdeles hang vi greit med på øvre halvdel, og selvtilliten var god når vi reiste ned til Flekkerøy i serierunde 5. Det ble en rysare av en kamp. Vi lå under 1-0 midtveis i andre omgang, men satset alt og byttet inn fire spillere midtveis. Det ga resultat. Først utlignet Andreas etter 75 minutter, før en kanonscoring av Adam sendte oss i ledelsen fire minutter før slutt. Da skulle vi bare kontrollere kampen inn, men dessverre ville Fløy det annerledes. De kriget seg inn i kampen igjen, og snur nok en gang slik at de vinner 4-3. Dette er en kamp som du tenker på i etterkant som en kamp som endret sesongen. Med seier hadde vi vært helt oppe i toppen, nå ble vi istedenfor passert av andre lag.

Etter tapet på Flekkerøy fulgte en rekke dårlige resultater. Det ble tap mot Egersund, Staal, Arendal, Sotra og Kvik Halden. Kun uavgjort mot Odd 2 ga oss poeng på seks kamper. Da var vi for alvor havnet ned i sumpen. Skader var noe som rammet oss hardt, og var sammen med marginer og udyktighet avgjørende for den dårlige rekken. Der vi tidligere hadde vært gode til å vippe jevne kamper, ble det heller nå at andre lag gjorde det mot oss.

Innimellom disse dårlige kampene fikk vi oss en liten opptur i cupen. Feil av NFF gjorde at vi ble sendt opp til Træff i Molde i første runde. Staselig opplegg med privatfly hele vegen. Kampen ble også en cupthriller, og med Vard som vinnende lag etter straffer. Stemningen hjem på privatflyet er noa av det som sitter best i minnet sesongen 2023. Med påspandert champagne gikk flyturen litt kjappere enn vanlig.

Bortekampen mot Træff i cupen.

Bortekampen mot Træff i cupen ble en spesiell affære. Laget fløy opp og ned på dagen med et lite charterfly påspandert av NFF.

Seieren mot Træff ga oss mulighet mot Viking i neste runde. Å få et Eliteserielag på hjemmebane er alltid en drøm når cupsesongen begynner. Viking var på den tiden et lag som lå høyt på tabellen, og som hadde en god og fyldig stall. Selv om en del førstelagsspillere fikk hvile var det et meget sterkt lag som møtte oss.

Slike kamper gir også spillerne muligheten til å slippe ned skuldrene og få vist sitt sanne potensiale. Slik var det også for oss. Vi matchet Viking med hard jobbing, stolthet og ferdigheter. Dessverre klarte vi ikke å stå hele distansen, slik at Viking vant 2-1. Men vi fikk vist hva som bor i enkeltspillere og laget.

Vi klarte å ta noe den selvtilliten med oss inn i seriekampene som kom. Uavgjort mot Notodden og Odd 2, og hjemmeseire mot Ullern og Strømmen ga oss åtte viktige poeng før sommerferien. Troen på bedring var absolutt til stede. I denne perioden kom også Andreas Smedplass på lån fra Kongsvinger for å erstatte en skadet Maciej Raniowski.

Til kampen mot Ullern stilte Vard med eksklusive regnbuedrakter

Etter sommerferien startet vi på verst tenkelig vis. Sotra kontret oss i senk og vant 5-2. Så kom et viktig bortepoeng mot Notodden, før Staal kom på besøk. Det var en uhyre viktig kamp, og heldigvis klarte vi å revansjere det forsmedelige tapet på Jørpeland. Etter seieren der kom en rekke med uavgjorte kamper. 1-1 borte mot Egersund, 2-2 hjemme mot Kvik Halden og 1-1 borte mot Ørn Horten. I seg selv gode resultater mot lag høyere på tabellen enn oss, men uavgjort gir oss dessverre for få poeng.

Når vi gikk inn i de fire siste serierundene visste vi at hver poeng var viktig. Som så mange ganger før var vi spillemessig på høyde med alle, men evnen til å avgjøre tette kamper var en mangelvare. Med tap mot Fløy, uavgjort mot Ullern, og tap mot Arendal. Da hadde vi kun en kamp igjen å sikre oss viktige poeng, og det var borte mot serielederen Moss.

Sjelden har vi vel vært vitne til en mer dramatisk kamp for begge lagene. Vi kjempet med nebb og klør for å unngå nedrykk, mens Moss var avhengige av poeng for å holde Arendal bak seg i kampen om opprykk. Kampen startet greit for oss, og vi hadde noen halvsjanser. Så smalt det to kjappe mål inn bak oss. Begge på dødballer av en spiller vi hadde snakket om. Nå ble minuttene seige på Melløs.

Inn i garderoben til pause for å prøve å snu hodene til spillerne. Samtidig spilte de andre lagene, og resultatene der ville påvirke både oss og Moss. På utrolig vis viser guttene karakter og kommer tilbake. Først en scoring av Andreas Endresen, før Sixten Dalen Jensen sørget for 2-2. For øvrig hans andre mål etter at han kom tilbake fra Bryne. Med det snudde stemningen på tribunen. Plutselig måtte Moss jage mål igjen, Arendal var forbi på tabellen. Spillerne ga alt, men dessverre ble Kaj-Stian Apeland utvist kun minutter før slutt, etter en svært kontroversiell dommeravgjørelse. Det ga hjemmelaget blod på tann. På overtid får de en diskutabel corner. Som forventet sender de alle inn i feltet, inkludert keeper. Dessverre dette ballen feil vei for oss, og Moss får satt inn 3-2 på siste sparket. Ville jubelscener i Moss, men stor fortvilelse hos oss.

I etterkant viste det seg at det ikke spilte så stor rolle om det hadde blitt 2-2, men etter det comebacket fra guttene var det et slag i trynet. Det oppsummerte sesongen på en veldig god måte. I så mange kamper hadde vi kjempet jevnt mot alle uten å få de scoringene eller poengene vi hadde fortjent.

Dette sørget dermed for en av de mest spesielle avslutningene noen sinne. I og med at Øygarden var gått konkurs hadde ikke vi noen kamp i siste serierunde. Vi måtte sitte på gjerdet og se på at alt skulle avgjøres, uten at vi hadde mulighet til å påvirke. Før siste runden var alt klart. Odd2 og

Notodden måtte vinne sine kamper for å gå forbi oss. Klarte begge det ville det bety nedrykk for oss.

Dagene opp til kampene ble brukt til spekulasjoner rundt hvor stor prosentsjanse vi hadde, og hvilke a-lagsspillere Odd 2 ville stille med. Nervene steg jo nærmere kampdag vi kom. Spillerne hadde reist til Polen på bot-tur, og skulle følge kampene der. Vi i trenerapparatet samlet oss i kjelleren til Kolla for å følge dramaet sammen.

Heldigvis fikk vi en ideell åpning. Arendal tar kjapt kommandoen mot Odd 2, og går opp i en tidlig ledelse. Det senker nervene noe. Knappe ti minutter står det 2-0 til Arendal. Dette må vel gå veien, men større undere har skjedd før. Vi tør ikke å slippe løs jubelen ennå. Notodden leder på Jørpeland, så de virker å ha kontroll.

Like etter pause øker Arendal til 3-0. Nå begynner stemningen å lette. 3-0 blir til 4-0, og så til 5-0. I tillegg snur Staal kampen mot Notodden. Vi ser at dette går mot fornyet kontrakt i PostNord. Når kampene er over har verken Odd2 eller Notodden klart å vinne. Det betyr at vi ender over begge på tabellen, og at Odd 2 må ta den tunge veien ned en divisjon. En av de mest dramatiske sesongene er over, og Vard er fremdeles et PostNord-lag.

Junior-NM laget-comp

← Denne gjengen klarte det «umulige»

Sjekk dette bildet fra kvartfinalen i 1962. Slike scener kommer vi kanskje aldri til å oppleve på Haugesund Stadion mer

Bedehusbenkene ble redningen →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring