Ergelst er glad i folk og store drømmer

Ergilst Shala (20) har hatt hele sitt fotballiv i Vard. Han er glad og har store drømmer. (Foto: Sigmund Hansen).

En time med Ergelst Shala blir lett til to eller nesten tre. For Ergelst er glad i folk, god å prate med. Og han virker åpen som en bok. Også om sine egne ambisjoner.

– Drømmen er å få være med å spille Vard opp i Obosligaen – og så bli oppdaget av United, gjerne via norsk eliteserie der jeg får spille midtbane, strø pasninger og styre de der framme i angrepet!

Helt siden de hadde Man. Unitedtilhengeren Sjur Jarle Hauge som voksen i klassen sin fra 1. til 7. klasse på Lillesund skole, har Ergelst hatt den høyst varierende gleden av å være Unitedtilhenger.

Vard har det vært alltid for unge Ergelst – helt siden han og resten av 2003-årgangen kom under vingene til trener Gisle Jørgensen.Mange av dem kom via den landskjente Vardmodellen der nyankomne og folk fra ulike bakgrunner inviteres inn i et aktivt fotballmiljø.
– Jeg er evig takknemlig for Gisle. Han tok imot oss da vi var sju år og sveiset oss sammen til en stor kameratgjeng. Ungdommer som fremdeles, også etter at flere har gitt seg med fotballen og mange har flyttet til større byer for å studere, holder kontakten og er sammen.

– Har jeg en frihelg, tar jeg gjerne en tur til Bergen og besøker Vardkompiser som studerer der, sier Ergelst.

Og Vard har bidratt på forskjellig vis, slik at alle, uavhengig av pengepungen der hjemme, kunne få  reise og være med på turneringer.

– Fotballturneringer i inn- og utland var høydepunkter i skoleferiene mine, minnes han.

«HØR NÅ HER!»: Latteren runger og replikkene er gode når Ergilst dumper ned i stolen på kontoret til Vards altmuligmann og krumtapp, Samuel «Sammy» Svendsen.

Sjeldent navn

Han forteller det er tanta og de to  eldre kusinene hans som har ansvar for fornavnet Ergelst.

– Jeg er blitt fortalt at de ønsket at jeg skulle hete Ergelst. Det er et kosovo-albansk navn. Ikke så vanlig. Og ikke oppkalt etter noen i slekta, etter det jeg vet. Men slik ble det.

Foreldrene hans flyktet fra krigen i Jugoslavia og kom til Norge fra Kosovo før Ergelst ble født. Han har to eldre søstre.

– Mamma sier jeg hadde en fotball i beina fra jeg var cirka tre. Overalt skulle jeg leke og trikse med ball. Og mamma og pappa er tett på 20-åringen fremdeles: Han bor fremdeles hjemme og pappa Shala har vel knapt gått glipp av en kamp som sønnen er involvert i.

– Han har vært med overalt, både til kamper her på Haugalandet og til kamper vi har spilt i sørfylket. Og pappa føler seg virkelig hjemme på Vardhuset. Jeg er veldig nær familien min. Og nesten hver sommer har vi også en tur til storfamilien, som holder til på landsbygda noen mil utenfor hovedstaden Pristina i Kosovo.

– Hvordan er det å komme der?

– Veldig godt og utrolig gjestfritt. Det er mat og servering overalt og vennlig interesse for alt jeg driver med. Det er liksom et litt annet liv enn i Norge. De har ikke så mye materielt, selv om det går veldig på fram i landet nå. Men de har en ekte gjestfrihet og varme for familien og gjester som kommer på besøk

Begynnelsen

Ergelst ble tatt opp i A-stallen i 2021, 18 år gammel.

Men alt fra han var liten, nærmest «bodde» han og kameratene på Gymnasbanene.

– Gisle, ofte sammen med Jens Helgeland, foredlet oss som fotballspillere og mennesker. Treninger fem ganger i uka som ganske unge. Men utrolig variert. Og frivillig trening hver lørdag fra klokka ni til 11 på formiddagen. Gisle var nøye på uttøyning og skadeforebyggende øvelser. Jeg har faktisk aldri vært alvorlig skadet. Bare noen lårhøner.
Vi lærte mye de årene. Godt kameratskap og 2003-laget fikk også resultater: Vi var i kretsfinalen i Rogaland , vi ble nummer to i en prestisjetung cup for enerlag i Danmark og vi slo FKH sitt G 19 lag ut av NM-cupen for to år siden. Både som 13- og 14-åringer var vi fire fra Vard på Rogalands kretslag.

– Hva er dine sterke sider?

– Jeg tror det er teknikken, at jeg har et bra «fotballhode», jeg snakker på banen, er ganske hurtig og har bra pasninger. Dessuten hater jeg å tape, elsker å vinne – enten det er på treninger eller på kamp.

– Hva med dine svakere sider?

– Slik jeg ser det; må jeg bli roligere, ikke stresse, når jeg får ballen i beina. Så må jeg jobbe bedre defensivt. Jeg har nok flere offensive fibre enn  defensive.
Alt fra utallige Vardkamper som ballgutt, sto unge Ergelst bak mål og studerte spillere som Tore Pedersen og drømte om å bli like god som ham.

– Og se Tore nå, på Brann, han storspiller!

FRA START: Ergilst i kamp fra start da Vard møtte Vålerenga 2 til seriekamp i Haugesund. (Foto: Sammy Svendsen).

Jobber og spiller

I dag er fire av 2003-spillerne i Vards A-stall. Ergelst har i tillegg et søskenbarn, angriperen Dion Osdautaj, på 19 år, i Vardstallen. Også han har gått gradene i klubben.
For Ergelst, som er utdannet barn- og ungdomsarbeider og jobber på Lillesund skole, begynner arbeidsdagen på skolen klokka åtte.

– Da tar jeg imot elevene i skolegården og så har jeg varierte oppgaver på 3. klassetrinnet. Jeg gjør alt fra å assistere i klasserommet til å ta en tur og en prat med en elev som ikke har det så bra den dagen. Jeg spiller og hjelper til ute, for eksempel i ballbingene.

– Hva er den største forskjellen på 3. klassinger i dag og da du gikk i 3. klasse?

– Vi skravlet nok mye mer. I dag har de Ipad fra 1. klasse og de snakker mindre enn hva vi gjorde. De vil heller være «i Ipaden». Heldigvis våkner mange til i friminuttene og  er glade i fotball, basket og andre fysisk aktiviteter. For all del: Elevene er greie og jeg trives godt blant dem. Men de er forskjellige og noen sliter mer enn andre. Skolen jobber planmessig og godt med dem som trenger ekstra oppmerksomhet og hjelp.
Klokka 15 er Ergelst klar til å gå hjem. Etter middag er det rett på trening kl 16.30 fem dager i uken.

​​​- Her er det intenst. Det liker jeg. Vi har det kjekt på treningsfeltet og i garderoben. Enkelte liker «å fyre meg» og jeg liker å fyre tilbake. Hovedtrener Kolbein Fosen har jeg en god tone med og ikke minst Espen (Severeide) som vel er den jeg har snakket mest med. Det er oppturer og nedturer i unge fotballspilleres liv og karriere. Og da er en fyr som Espen god å prate med. Jeg trives veldig godt i Vardstallen.
Ergelst legger seg som regel i 22-tiden. Er helt avhengig av nok søvn, både som fotballspiller og full stilling i yrkeslivet i tillegg. Også kosten er han nøye med. Ikke for mye søtsaker, heller frukt og grønt.

Mange han vil takke

Ergelst er klar på at han har vært heldig. Det er så mange gode voksne å takke.  Og så mange gode venner han har fått gjennom Vard. Av de voksne må han også framheve Tore Birkeli på HTG som var trener på kretslaget og som har bidratt til at Vards rekruttlag gjør det bra i 4. divisjon. –

Rune Thuestad og Kjell Sture Jensen har også hjulpet meg mye.

– Hva er viktig for deg akkurat nå?

– I jobben: Ta vare på dem som ikke har det så godt. Barn som ikke åpner seg så lett. Jobbe mot mobbing. Vi har aktive, valgte trivselskontakter i oransje vester i hver klasse fra 3. til 7. klasse. De, og vi voksne i skolemiljøet, er spesielt oppmerksomme hvis vi ser noen bli gående alene. Da prøver vi å få dem med i leken.

– Og resten av tiden din?

Fotball, god helse, god kontakt med familie, kompiser og venninner – og å være et godt forbilde.

FRA START: Ergilst i kamp fra start da Vard møtte Vålerenga 2 til seriekamp i Haugesund. (Foto: Sammy Svendsen).

Hovedbilde viss det går

← Ja-mannen Jan

FRIVILLIG: Julius Eskesen trives i Vard-modellen - utenfor bobla der alt handler om egen karriere. Foto: Odd Kåre Grøttland

FKH-spilleren jobber frivillig for Vardmodellen →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring