FKH-spilleren jobber frivillig for Vardmodellen

FRIVILLIG: Julius Eskesen trives i Vard-modellen - utenfor bobla der alt handler om egen karriere. Foto: Odd Kåre Grøttland

Julius Eskesen spiller også på lag med vanskeligstilte i Haugesund. – Utrolig flott og nesten litt rørende, sier sjefen.

I mars 2022 flyttet en 23 år gammel Julius Eskesen fra Danmark til Haugesund for å spille for FKH i Eliteserien i Norge, et steg på veien for å realisere egne drømmer som fotballspiller.

I dag spiller han også på lag med ni år gamle gutter som ikke var like heldig som han selv i livets første fase.

– Det startet med at jeg følte jeg hadde mye fritid. Litt for mye. Jeg kjedet meg. Så jeg gikk inn på frivillig.no og sjekket mulighetene for å kunne hjelpe til her i byen. Så dukket Vardmodellen opp, og jeg følte det var perfekt for meg. Jeg spiller selv fotball og vet hva disse guttene drømmer om, sier Eskesen.

– Viktig å komme ut av boblen

Siden februar i år har han jobbet frivillig for Vardmodellen. Som idrettskontakt. Spesielt knyttet til et G9-lag som har mange innvandrere i troppen.

– Det var viktig for meg å komme ut av boblen jeg er i det meste av tiden, der alt handler om deg selv og din egen fotballkarriere – i en verden hvor det meste handler om resultater og penger. I Vardmodellen møter jeg unge gutter med store smil som gleder seg til å ha det gøy og spille fotball med kompisene. Det er fantastisk og gir meg veldig mye, sier Eskesen.

Han forteller at han er blitt inspirert hjemme i Danmark.

– Jeg kan huske at da jeg var ung, var det ikke alle som hadde råd eller mulighet til å være med på fotballtrening. Det gjorde inntrykk. Jeg har også en mor som jobber på en skole med sosiale utfordringer i et tøft område i Odense. Jeg har vært på skolen flere ganger og sett hva hun står i, og hvor mye det gir henne å hjelpe folk i lokalsamfunnet, sier Eskesen.

Han forteller også hvor mye det betydde for han og de 13 år gamle lagkameratene i Odense da Superliga-stjernen Rasmus Falk engasjerte seg rundt laget deres.

Han hjalp til på laget vårt. Og jeg husker hvor mye vi så opp til ham og hva det betydde for oss. Noe av inspirasjonen min kommer nok derfra, sier Eskesen.

SJEKK DET LAGET! Vard G9. Foran f.v. Yasin Ali Osmajev, Simen Hetland og Daniel Tesfay Sium. I midten f.v. Fnot Kidane, Julius Eskesen, Albert Justin, Alfred Aronsen og Natnael Tesfay Sium. Bak f.v. Alf H. Aronsen (trener), Edin Dedic (trener) og Adnan Dedic. Foto: PrivatKu

– Fotball er for alle

Han håper og tror at han nå kan være en inspirasjon for unge gutter på Vard G9.

– De har et ungt perspektiv på det. De synes nok det er stas at jeg spiller for FKH. Men for dem er jeg først og fremst Julius, sier Julius Eskesen.

Han mener Vardmodellen er et fantastisk prosjekt.

– Fotball er for alle. Det skal ikke være den sosial arven eller bakgrunnen som avgjør om du kan komme på trening og ha en mulighet til på bli profesjonell fotballspiller, eller bare ha det gøy med kompisene. Et godt initiativ. Og mange i Vard gjør en kjempejobb, sier Eskesen, som i utgangspunktet ikke ville stille til intervju med Haugesunds Avis.

Han har ikke behov for å framheve seg selv. Det er bare noen få av lagkameratene i FKH som vet at han driver med dette på fritiden.

– Denne frivillige jobben krever egentlig ikke mye av meg. Jeg er med en eller to ganger i uken. Men det gir meg veldig mye, gjentar han.

Eskesen ser ikke bort fra at han etter fotballkarrieren kan ende opp i en jobb som tangerer det han nå gjør for Vardmodellen.

– Det å kunne hjelpe til i lokalsamfunnet er noe av det beste man kan gjøre, sier han.

Eskesen forteller at han opplever større kulturforskjell enn han hadde regnet med fra Danmark til Norge. fra Odense til Haugesund.

– De er flinkere til å dyrke byen og samfunnet i Odense der jeg kommer fra. På den annen side kan det være lettere å finne roen her i Haugesund. Dyrke naturen og spise mer hjemme sammen med venner. Jeg trives godt. Men jeg trives aller best når jeg spiller fotball, smiler Julius Eskesen.

– Har bydd mye på seg selv

Alf Harald Aronsen er trener for G9-laget der Eskesen er tilknyttet.

– Utrolig positivt at en profesjonell fotballspiller tar seg tid til å engasjere seg på denne måten i breddefotballen. Julius fikk raskt en veldig god kjemi med spillerne. Siden har han vært en ressurs. Han kjører spillere til trening. Han er med på treningene. Han dømmer kamper, ser på kamper og kjører til bortekamper. Han har bydd mye på seg selv, sier en imponert og takknemlig Aronsen.

Det samme er Oddbjørn Skartun.

Julius sa rett ut han ønsket å hjelpe de som i utgangspunktet ikke har det så bra. Det er utrolig flott. Nesten litt rørende, sier Skartun til Haugesunds Avis.

Den tidligere FKH-og Vard-spilleren er ansatt i en 25 prosent stilling som administrativ leder for Vardmodellen.

Han innrømmer at han ble litt overrasket da Julius Eskesen banket på døra og sa at han ønsket å gjøre en innsats.

– Jeg har jobbet med Vardmodellen i snart fem år, og bare opplevd to-tre ganger at personer har meldt seg frivillig på den måten. Og at en person i hans posisjon, som FKH-spiller som skal realisere seg selv og sine egne drømmer, setter av tid til å gjøre en forskjell for de svakest stilte, ja det er utrolig flott, sier Skartun.

Han forteller at Eskesen har tatt på seg flere oppgaver enn det som forventes av de såkalte idrettskontaktene i Vardmodellen.

– Julius fikk hovedansvar for en spesiell spiller. På laget han spiller, var det flere spillere fra Vardmodellen. Så trenerne spurte om Julius også kunne være med på treninger. Han sa ja på strak arm. Nå er han blitt en viktig person inn mot guttene og laget. Julius er et eksempel til etterfølgelse, sier Oddbjørn Skartun.

NESTEN RØRT: Oddbjørn Skartun er administrativ leder for Vardmodellen. Foto: Radio 102

– Det er Julius og pensjonistene

Han forteller at av 750 Vard-medlemmer under 18 år, er rundt 50 av dem integrert ved hjelp av Vardmodellen. De har bakgrunn som asylsøkere eller flyktninger.

– Vi hjelper dem økonomisk og sørger for at de har alt de trenger for å spille fotball. Sko, klær og ball. Vi betaler kontingent for dem, samt utgifter til cuper, akademi og fotballskoler. Og ikke minst så følger vi dem opp, prøver å skreddersy hverdagen for dem og lære dem norske vaner – som å passe klokka og kommer presist. Vi passer på at de trives og har det bra, sier Skartun.

Hans største utfordring har vært å få med nok frivillige som idrettskontakter.

– Men nå har det løsnet litt. Vi har 13–14 stykker nå og er godt bemannet. Pensjonistene i Vard har tatt ansvar. Så det er Julius og pensjonistene, ler Oddbjørn Skartun.

Artikkelen er hentet fra Haugesunds Avis.

Ergilst Shala (20) har hatt hele sitt fotballiv i Vard. Han er glad og har store drømmer. (Foto: Sigmund Hansen).

← Ergelst er glad i folk og store drømmer

Teenage girl using smartphone in bed late at night with sad facial expression. Horizontal composition.

Prioriter søvn og kosthold! →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring