HELGE SANDVIK – EN EKTE VARD-GUTT

Fra opprykkskampen mot Pors 13.okt 2012. Vard vinner 2-0

Helge Valvatne Sandvik er en av mange strålende keepere som har voktet Vard-buret. Med seg på veien fikk han evige vennskap og bøttevis med gode minner.

Reidar Olsen, Petter Egil Larsen, Hans Høie, Rolf Kvalavåg, Reidar Instanes, Alf Nøkling, Harald Andreassen, Espen Skistad, Thomas Kinn. Rekken av solide sisteskanser for Vard er lang, og Helge Sandvik hører selvsagt til på den listen.

I mai 2007 debuterte den da 17 år gamle Sandvik på A-laget til Vard, I en cupkamp mot Start som endte med 5-0-tap.

– Jeg husker stoltheten og gleden av å gå ut på Stadion-matta til min første kamp. Jeg spilte jo i Vard fra jeg var 6 år gammel og det å plutselig nå målet sitt og spille sammen med folk jeg hadde sett opp til lenge var en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Jeg hadde jo gått på Stadion i mange år for å se A-laget spille og plutselig var jeg der selv. At vi tapte kampen spilte ikke så stor rolle, forteller han.

Debuten i serien kom noen måneder senere hjemme mot Askøy. Vard vant 5-1. 245 kamper senere, den 24. oktober 2015, spilte han sin siste kamp for rødtrøyene. Bortekampen mot Fyllingsdalen endte 1-1. Det ble noen hundre baklengsmål for Sandvik i løpet av disse årene, men det ble enda flere redninger.

Når jeg tenker tilbake på alle årene i Vard, både i barne-og ungdomsfotballen og på A-laget, er det kameratskapet og folkene jeg husker ikke enkeltkamper. Mange av mine beste venner i dag er fra tiden i Vard.

Helge Sandvik debuterte for Vard i cupkampen mot Start 14.juni 2007. Start vant 5-0 i Haugesund

PAPPA PÅ PLASS

Det var pappa Dagfinn og Trond Sætre som trente Helge og kameratene fra de startet i Vard og frem til de var 15 år gamle.

– Pappa var alltid med enten det var trening med laget, trening i hagen eller kamp. Han og Trond var enormt viktige for meg og lagkameratene i de årene. Pappa var jo gammel keeper selv og var en ivrig trener. Så må jeg jo trekke frem Espen Skistad. Han var keeper i Vard da jeg ble hentet opp i A-stallen og ble senere min keepertrener både i Vard og FKH. Espen har alltid vært en stor inspirasjon og motivator for meg. Rent sportslig er det selvsagt opprykksåret i 2012 som skiller seg ut. Det var mitt kjekkeste år i Vard sammen med en skikkelig bra gjeng.

KASTET TIL ULVENE

Som ung fremadstormende keeper hadde selvsagt unge Sandvik en drøm å ta neste steg og kanskje til og med nå eliteserien. Han ga seg ikke før han oppnådde drømmen.

7. juli 2015 ble Sandvik kastet til ulvene. Han var på korttidsutlån til Aalesund i som spilte i eliteserien, og da førstekeeper Andreas Lie ble skadet, var det Sandvik som voktet buret de siste 45 minuttene. På motsatt banehalvdel sto FKH. Aalesund ledet 2-0 til pause, og selv Simon Diedhiou satte ballen forbi Sandvik og i mål i 2. omgang, endte eliteseriedebuten med seier.

– Jeg hadde jo vokst opp med en slags rivalisering mellom Vard og FKH, og jeg hadde ingen relasjon til FKH den gangen. At de var de som var motstandere i min eliteseriedebut var bare en morsom tilfeldighet. Det jeg husker best fra kampen er at jeg var fryktelig nervøs, men det gikk jo bra og vi vant kampen.

Det ble med de 45 minuttene i korttidslånet som varte fra slutten av mai til 22. juli det året. Sandvik dro tilbake til Vard og fullførte høstsesongen der.

Det opplevdes ikke som noe nederlag å dra tilbake til Vard. Jeg gledet meg til å ta med meg de erfaringene jeg hadde fått og fortsette jobben med å utvikle meg videre.

Siste kampen – Nr 246 – spilte han 24.okt 2015 borte mot Fyllingsdalen (1-1).

FRA VARD TIL FKH

Men eliteseriekarrieren stoppet ikke der. 18 dager etter at sesongen i Vard var over, signerte Sandvik for FKH. Der ble det tre lange år som andrekeeper bak Per Kristian Worre Bråtveit.

– Da jeg gikk til FKH var jeg veldig klar over at jeg ble hentet som andrekeeper og at PK var nummer én. Jeg hadde jo kombinert fotball og jobb en stund så det å få lov til å være fotballspiller på heltid med treninger på dagtid og felles måltider var noe jeg ble veldig glad i. Jeg følte meg privilegert som kunne ha fotball som jobb. Så visste jeg at min sjanse ville komme og at jeg måtte være tålmodig.

Først da Bråtveit ble solgt etter 2018-sesongen var det Sandvik sin tur til å overta keeperplassen på permanent basis. Ikke alle var overbevist om at han var mannen å satse på mellom stengene.

– Jeg hadde jo fått noen kamper her og der i årene før, men det var utrolig godt i 2019-sesongen å bevise at jeg var god nok, både for meg selv og ovenfor omgivelsene. Så ble 2020-sesongen litt rar med pandemi og kamper uten publikum. Det påvirket nok både meg og mange andre.

STOPP OG START IGJEN

Helge Sandvik stoppet på 92 kamper for FKH, før han av hensyn til familien valgte å legge hanskene på hylla etter 2021-sesongen, 31 år gammel. Noen vil kanskje si at det er midt i gullalderen for en keeper.

– Det kan du godt si, men det var det riktige å gjøre med tanke på at pappa-rollen var viktigere enn keeper-rollen. Det å gi seg var selvsagt ikke enkelt samtidig visste jeg godt hva jeg gikk til siden jeg kun hadde vært fotballspiller på heltid i noen år. Overgangen til en hverdag uten fotball som jobb gikk egentlig veldig greit.

Men fotballkarrieren var visst ikke helt over likevel. Kun noen måneder etter avslutningen i FKH, kom nyheten om at Sandvik var klar for Torvastad IL, nå som midtstopper i 5. divisjon. Første sesong ble kronet med opprykk, og intet mindre enn fire mål fra stopper Sandvik. 2023-sesongen blir en midt-på-tabellen-sesong med nye scoringer fra stopper Sandvik.

– Det var egentlig planen hele veien å starte opp igjen og være utespiller. Jeg var jo både keeper og utespiller fra jeg var 6 år til langt ut i tenårene. På et tidspunkt måtte jeg bestemme meg hva jeg ville satse på å da ble det keeper. Nå ville jeg tilbake på banen og i miljøet, men som utespiller. Planen er å fortsette helt til jeg ikke klarer mer. Det samholdet og den gleden som man finner på et fotball-lag og i en garderobe er ikke noe jeg sier fra meg med det første.

image0033333

← Forord

Hovedbilde viss det går

Ja-mannen Jan →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring