Ja-mannen Jan

To ganger har Jan Heiberg tatt plass øverst, som styreleder i Vard. Men han trives minst like godt med alle mulige mindre dugnadsoppgaver. 

Jan Heiberg er en av dem du treffer på huset og i Vardhallen. På vei til et møte i Klubbens Råd eller iført rød jakke med “Sekretariat” på ryggen. På farten for å tømme bossbøtter, eller å flytte på baner, slik at det blir klart for de neste lagenes kamper. Litt senere henger han medaljer på de unge som har fullført en av Vards cuper. Jan er ja-mann i turneringskomiteen, og gjerne den første som setter seg opp på vakter når arbeidslistene skal fylles.

Det er fint å være med, gi noe tilbake til klubben man spilte i som ung, sier han.

Enkle ting

Å være “daljert” er noe han trives godt med. Kontrasten er stor fra å lede et styre til disse konkrete, små – men du verden, så viktige – oppgavene som må løses for at det skal gå rundt i en stor fotballklubb. Ansvaret er en annen stor forskjell.

– Dugnader og cuper dreier seg om å gjøre enkle ting som man blir ferdig med. Du trenger ikke ta det med deg hjem, tenke mye på alt mulig, slik man gjør i et styreverv, sier han.

Du finner ikke Jan Heibergs navn på adelskalenderen, listen over spillere med A-kamper. Hans siste kamp i Vard-drakten skjedde lenge før han ble voksen, han tror han var første års junior. Utdanning ble hovedprioritet for unggutten som vokste opp i Breidablikgata, i sentrum. Han var ikke ferdig med Vard for det.

Jan Heiberg er en av dem som holder hjulene i sving i en klubb som Vard. 66-åringen finner glede i å få bidra, og håper flere vil bli med. Komme tilbake der de var aktive selv eller med da ungene spilte. Foto: Eva M. Sternhoff

Til tjeneste

Som fersk siviløkonom vendte Jan Heiberg hjem igjen til Haugesund, og møtte opp på Vardhuset. Han meldte seg til tjeneste, hvis klubben hadde bruk for ham til noe.

Det hadde Vard, og slik ble Jan trener for damelaget, sammen med to kamerater: Finn Nistad og Bjørn Røvær, som også ble i Vard. Nistad fortsatte for øvrig som trener for damene, da Jan året etter seilte inn i styret. Han var i valgkomiteen, og det var leting etter formann, som det het den gang. Da en så på Jan og sa “du kan vel bli formann”, var det på plass. Neste år er det 40 år siden.

Trø til

Den andre styreleder-perioden kom i 2015-2016, da siviløkonomen kjente at det var tid for å gå i bresjen for å få klubben på fote igjen. Ta ansvar og bidra, på vegne av styret han hadde vært en del av, i en satsing som førte til voldsomt underskudd. Heiberg hadde sittet i styret i 8-9 år, og vært med på jakten på opprykk.

– Vard har en del folk som er flinke til å trø til når det trengs, sier han, mer opptatt av å peke på andre enn seg selv.

Mange er spent på utviklingen i frivilligheten, som har vært på nedadgående etter pandemien. Jan påpeker at det blir viktig for klubbene å følge opp folk som blir med på dugnader, ta vel imot dem og spørre om de vil neste gang også.

Kunst-dugnad: Jeanette Heiberg har i mange år vært sentral i gjengen som arrangerer Karmsundutstillingen. Den betyr gode inntekter for Vard. Jan er på dugnadslisten, naturlig nok.

Eventyrlyst

Han skulle gjerne sett at flere ble med. Da får de kjenne på gleden ved å bidra, være en som får bidra og gjøre en forskjell. Slik kjennes det når Jan tar på seg sjåføroppgaver for Vardmodellen. Henter en åtteåring, kjører ham til Vardhallen og hjem igjen etterpå. Mens gutten trener og får venner på fotballbanen, tar Heiberg gjerne en økt på treningssenteret. Han trenger å trene, etter et voldsomt benbrudd da han spilte kompisfotball for mange år siden. Dessuten liker de å holde seg i form, han og kona Jeanette, både på ski og i kajakk. De liker at feriereisene kan inneholde spennende utfordringer som å vandre i fjellene i Bhutan, sykle i Italia eller padle på Øst-Grønland, som er neste eventyr på listen.

Han jobber forresten fullt fortsatt, Jan Heiberg. Da han pensjonerte seg fra Equinor-jobben, startet han et nytt “oljeeventyr” sammen med et par kompanjonger. Etter en intens periode, kan det gå mot roligere tider for eierne av North Sea Infrastructure, nå som staten vil overta eierskapet til gassprosesseringsanlegg som selskapet eier.

Han vil fortsatt si ja til Vard.

Når jeg har anledning, er det fint å kunne bidra, sier han.

Fra opprykkskampen mot Pors 13.okt 2012. Vard vinner 2-0

← HELGE SANDVIK – EN EKTE VARD-GUTT

Ergilst Shala (20) har hatt hele sitt fotballiv i Vard. Han er glad og har store drømmer. (Foto: Sigmund Hansen).

Ergelst er glad i folk og store drømmer →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring