Vard-spillere i bok om legender på 70-tallet

Legendemøte på kafe i Haugesund, slik Arne Årseth beskriver det. Her er Kolbein Oddenes, Egil Severeide, Åge Risanger, Per Haftorsen og Per Sønstabø fotografert i sommer.

Hele seks spillere fra Vard er funnet verdig en plass i forfatter, fotograf og fotballfan Arne Årseths solide bokverk om de glade syttiårene.

Kolbein Oddenes, Per Sønstabø, Åge Risanger og Egil Severeide representerer klubben, sammen med Arne Larsen Økland og Rune Ottesen, som avsluttet 1970-årene med å spille for Bryne. I tillegg er Per Haftorsen, Haugars og senere FKHs stjernekeeper, portrettert i boka, som har fått tittelen: «Fra Molde til Kristiansand. Fotballhelter fra de glade 70-årene».

Arne Årseth, son driver fotobedrift i Knarvik nord for Bergen, har det siste året reist rundt langs Vestlandskysten og laget personlige intervjuer med spillere som har satt spor etter seg i en periode der vest utklasset øst i den nasjonale konkurransen.

Kombinert med bilder fra karrieren deres gir denne boken et unikt innblikk i hvilket liv de levde, i en epoke da spillerne aldri ble millionærer på fotballen, men helter og forbilder i sine lokalsamfunn, sier forfatteren selv.

At så mange Vard-spillere er funnet verdig en plass i denne fyldige «historieboken» har sin forklaring: 70-tallet var Vards storhetstid i det nasjonale fotballbildet. To generasjoner spekket med talent ble til en, og fikk tredjedivisjonsklubben Vard fram fra glemselen til cupfinale på Ullevål og spill på øverste nivå i Norge.

Mange minnes også kampene mot engelske topplag på en stappfull Haugesund Stadion, der både Kevin Keegan (Hamburger SV på den tiden), George Best, Rodney Marsh, Bobby Moore og Graeme Souness viste sine kunster, sammen med lagkameratene på bl.a. Aston Villa, Everton, West Ham, Fulham og Queens Park Rangers.

Resultatmessig ble store deler av 70-tallet ble dominert av Viking, som hadde et fantastisk lag på det tidspunktet. Svein Hammerø var en av spillerne. Han valgte tidlig å satse på en trenerkarriere, ble spillende trener i Vard og må tilskrives mye av æren for klubbens suksess. Men både Brann og senere Bryne gjorde sitt til at tyngdepunktet i det nasjonale fotballbildet ble liggende på Vestlandet. Sogndal og Os kompletterte dette bildet og viste at det var mulig for lag fra små lokalsamfunn å spise kirsebær med de store.

Arne Årseths bok gir et fint innblikk i denne spesielle epoken i norsk fotball, og der Vard gjorde seg godt bemerket..

Teenage girl using smartphone in bed late at night with sad facial expression. Horizontal composition.

← Prioriter søvn og kosthold!

Hovedbilde

Vards stolthet – jentene som utfordrer grenser og skaper magiske øyeblikk →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring