Vards stolthet – jentene som utfordrer grenser og skaper magiske øyeblikk

Det nærmer seg allerede årsskifte til 2024, og vi er allerede i gang med planlegging og organisering frem mot nytt år. Først så ønsker vi å se tilbake på året som har vært med gode sosiale og sportslige aktiviteter i jenteavdelingen, før vi starter å se på et nytt og spennende år.

Vi har nå i Vard et akademi tilbud fra de er 3 år gamle til de er 15 år, et akademitilbud de kan være med på hele året. Vi ser at fokuset på rekruttering allerede nede i en ung alder er med på å bygge gode årskull i ungdomsalder. Vi har lag registrert i alle årsklasser, der flere av kullene har en størrelse på 30-40 spillere, noe som er imponerende i seg selv.

Nå vi spør flere av spillerne på enkelte lag om hvorfor de spiller fotball i Vard, er svarene INKLUDERING OG SAMHOLD i laget. Jeg gleder meg til treningene, for da får vi treffe venner og ha det kjekt i lag. Dette er noen av tingene som går igjen i nesten alle årskull på jentelagene. Om vi spør trenerne om hva de tenker er viktig å ha fokus på for å klare og beholde flest mulig, lengst mulig så ser vi at de svarer mye det samme som spillerne.

Vi er flinke til å ta vare på hverandre og vi har fokus på det sosiale rundt laget. Vi lager gode økter som vi tror favner hele gruppen, og vi har ofte samlinger i etterkant av treninger og kamper med kveldsmat eller noe sosialt.

J12 som er den største gruppen i vår jenteavdelingen, nærmere 40 spillere. Her er en del av gruppen med felles oppvarming og tøying

Første trening som kull for J12. De er nå gått fra skolekretser til årskull. Flinke og ivrige trenere som tar i mot over 40 spente spillere

Om vi tar runden rundt på de forskjellige banene der lagene har organiserte treninger, observerer man ofte store smil, latter og en får et helhetlig inntrykk av at dette laget har det veldig fint i lag. En observerer trenere som synes det er kjekt å være her med jentene, trenere som bruker sin tid til organisering av økter, trenere og foreldregrupper som steller i stand til mat og sosiale settinger før eller etter treninger. Lagene som har et godt miljø, vil også vise igjen i resultater på banen var det en som sa en gang, dette er noe som vi i Vard også har tro på.

Det er mange gode tiltak i Vard om dagen, det at det er ansatt en jenteansvarlig med hovedfokus på jentene i klubben og at trenerne har et tydelig kontaktpunkt er en ting som blir nevnt. Vi har en klubb som viser at de ønsker å satse enda mer på jentene, noe som viser igjen i de forskjellige arrangementene og tiltakene klubben arrangerer. Vi har flere jenter som melder seg på, flere jenter som synes det er kjekt å trene på tvers av forskjellige grupper og alderstrinn. Vi er på god vei til å bli en av de største klubbene på Haugalandet med antall utøvere, noe vi syns er ekstremt kult.

I fjor ble det også arrangert en stor jentedag, noe som ble en vellykket dag. Vi hadde 130 jenter inne Vardhallen + 40 ivrige trenere og instruktører fra vår egen ungdomsavdeling som var med for å få til denne dagen. Dette er en dag som vi håper vi kan ha fast hvert år, der jentene samles og har det kjekt i lag.

Jentedagen 2022. 130 jenter + 30-40 ungdommer med som instruktører. En fantastisk happening med mye glede, aktivitet og utøvere

Forskning i Norge har flere ganger vist at det er forskjell på jente og guttefotballen. Disse forskjellene ligger også gjerne i hva de voksne tenker om sporten og for eksempel hvor mye barnet vil trene. Ofte antar voksne at jenter vil trene mindre enn guttene, men hvis du spør jentene, vil de som oftest trene minst akkurat like mye. I Vard har jentene nå begynt å få flere og flere alternativer når de kommer i 13-15 års alderen. Akademier, ivrigtreninger, og egen spillerutvikler er gode eksempler på dette. Vi får råd, tilbakemeldinger, og følelsen på å bli satset på av trenerne. Alle som vil, får muligheten til å være med på så mange treninger de vil i løpet av en uke. Det jeg ønsker å få frem her er at alt ligger i hodet, voksne må stoppe å undervurdere jentene å satse like mye på dem. Dette er Vard på god vei til å klare!
– (Emma Thorbjørnsen Hauge, 14 år)

Det er jobbet en stund med en god sportslig struktur på jentesiden de siste to årene for å øke tilbud for spillere som ønsker å spille enda mer fotball. Dette har vi klart å få til nå helt ned til 6 års alderen. Akademiene er oppe og går, og vi har deltakere både fra Vard, men også deltakere fra andre klubber.

BliMe-dansen på stor skjerm inne i Vardhallen

Vi har i ungdomsavdelingen jentelag som har hatt en fantastisk sesong nå i år, J13 som har spilt nesten en hel sesong uten tap, J14 lag som har hatt en god sesong der samtlige spillere har hatt en veldig god utvikling. J15 hos oss som kanskje er det største kullet på jentesiden har stilt med to lag i serien, og hatt gode sportslige resultater.

Vi har også i år hatt et samarbeid på J17 laget, der vi har samarbeidet godt med Avaldsnes. Her har vi hatt dedikerte og flinke vardjenter som har vært med, og vi har hatt oppe 3-4 hospitanter som har fått prøve nivået. Sist, men ikke minst så har vi det flotte damelaget vårt, som kriget helt til den aller siste kampen om opprykks kvalifiserings kamper. Damelaget har i år hatt et samarbeid med Skjold og Falkeid, et samarbeid vi er veldig fornøyd med. Vi har nå en gruppe på rundt 25 spillere som trener godt i lag og som har hatt et kjempegodt samhold dette året.

Raskt oppsummert så kan vi si vi har hatt ett godt fotball år med mange positive minner og opplevelser som mange av spillerne og trenerne kommer til å ta med seg videre. Klarer vi å skape et like fint år til neste år også? Der spillerne, trenerne, foreldre og klubb kan få enda flere fine og gode opplevelser både på og utenfor banen. Me godt samarbeid så er ALT mulig!

Vi i Vard gleder oss til fortsettelsen og er spente på hva året 2024 vil bringe med seg. #jentervilmer

Nydelige sommer dag, fokus på samhold og inkludering

Legendemøte på kafe i Haugesund, slik Arne Årseth beskriver det. Her er Kolbein Oddenes, Egil Severeide, Åge Risanger, Per Haftorsen og Per Sønstabø fotografert i sommer.

← Vard-spillere i bok om legender på 70-tallet

Martins fotballkarriere skulle gi  far og sønn mange opplevelser på reisen – her på Citys akademi

En pappatreners memoarer →

Annonse
Vi bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse. Du kan eventuelt skru av dette i nettleseren din. Personvernerklæring